Casa ta este sigură pentru un bebeluș?

DE REŢINUT!

Bebelușilor le place să pună orice în gură, ceea ce înseamnă că trebuie să fii atentă la pericolul de sufocare cu obiectele mici din fiecare cameră.

Despre importanța securizării locuinței pentru a preveni accidentele în care sunt implicați bebeluși s-a tot vorbit. Cu siguranță știi deja cât de important este ca micuțul tău să nu bage degetele în priză și să nu se lovească cu capul de colțurile mobilei. Cum se desfășoară tot acest proces de babyproofing? Vedem în continuare!

 Începe din timp. Probabil că vei fi un pic prea ocupată după ce bebelușul începe să facă primii pași (tocmai cu supravegherea lui și evitarea accidentelor), motiv pentru care este recomandat să te ocupi din timp de securizarea casei. De cele mai multe ori, cel mai potrivit moment este înainte ca bebelușul să se nască.

Privește de la înălțimea copilului. Cel mai bun mod de a vedea toate colțurile ascuțite și obiectele mici care pot dăuna copilului este să faci o plimbare pe mâini și genunchi în fiecare cameră. Știm, poate părea amuzant, însă este cea mai eficientă variantă! Obiectele care pot fi sparte sau doborâte trebuie așezate la o înălțime suficient de mare pentru ca bebelușul să nu ajungă la ele. Colțurile ascuțite ale mobilierului trebuie acoperite, iar obiectele de care bebelușul ar putea trage trebuie îndepărtate sau securizate.

Regula hârtiei igienice. Bebelușilor le place să pună orice în gură, ceea ce înseamnă că trebuie să fii atentă la pericolul de sufocare cu obiectele mici din fiecare cameră. Cum poți măsura un obiect? Aici intervine regula hârtiei igienice. Toate lucrurile suficient de mici, care pot trece prin tubul de carton al unei role de hârtie igienică trebuie să fie puse departe de copil.

Acoperă prizele. Cele mai multe prize sunt poziționate la o distanță mică față de podea, așadar acoperirea lor este un pas important. De asemenea, asigură-te că acoperi firele și cablurile lungi care prezintă pericol de rănire.

Oprește accesul în baie, bucătărie, debara, cămară. În aceste spații, de obicei, depozităm o mulțime de substanțe chimice periculoase sub forma produselor pentru curățenie. Poți să instalezi porți de protecție pentru a bloca accesul celor mici sau poți să pui toate produsele periculoase în sertare pe care să le închizi cu cheia.

Atenție la trepte. Scările pot fi extrem de atractive pentru copii, dar și foarte periculoase, așa că este recomandat să instalezi o poartă în partea de sus și una în partea de jos a scărilor din casă.

Ancorează mobila. Bibliotecile, sifonierul, dulapul – toate sunt atracții perfecte bebeluși, iar tentația acestora este să tragă sau să se cațere pe ele. Pentru a evita situația în care un corp de mobilier se răstoarnă peste copil, asigură-te că tot mobilierul este bine ancorat în perete.  

Ai grijă la ferestre. Rulează cablurile jaluzelelor sau utilizează jaluzelele fără fir și pune încuietori de siguranță la ferestre, astfel încât acestea să nu poată fi deschise de copil. Nu lăsa niciodată copilul într-o cameră cu fereastră deschisă. Deși sunt mici, bebelușii se pot mișcă uneori cu viteza luminii – mai ales atunci când părinții nu îi au sub stricta supraveghere!

Împarte responsabilitatea. Protejarea bebelușilor este datoria părinților. Cu toate acestea, este important să explici copilului că anumite obiecte sunt periculoase. Chiar dacă este mic, auzind informația în repetate rânduri, va înțelege că trebuie să stea departe de zonele periculoase.

Vigilența, a doua natură. Singurul moment în care copilul poate fi lăsat nesupravegheat? Vești proaste, nu prea există astfel de momente. Este nevoie să fii mereu atentă la ce face copilul, cu ce se joacă și ce intenții are. Este extrem de util dacă înveți manevrele de bază de prim ajutor și să ai mereu la îndemână numerele de urgență.

Riscul de otrăvire. Păstrează produse de curățat, medicamentele, băuturi alcoolice, produse cosmetice și orice alte articole periculoase, departe de mâinile și de privirea copilului (de preferință într-un dulap încuiat). Reține, de asemenea, că unele plante de apartament pot fi periculoase.

Acordă o atenție specială ferestrelor, ușilor, bucătăriilor și băilor. Păstrează ferestrele și ușile închise. În bucătărie, pune tacâmurile ascuțite într-un sertar încuiat, ține cuptorul blocat și butoanele aragazului acoperite. În baie, păstrează produsele periculoase într-un dulap înalt, blocat; închide capacul toaletei și acoperă canalizarea cu un capac de protecție. Niciodată, sub niciun pretext, nu lăsa copilul singur în cadă. Se poate îneca în doar un centimetru de apă, în doar câteva minute.

Siguranța în afara casei. Chiar dacă locuința bunicilor nu va fi la fel de sigură pentru bebelușul tău ca propria lui casă; dacă petrece mult timp acolo, ia în considerare efectuarea unor investiții în unele dispozitive de siguranță de bază pentru a păstra un mediu sigur la bunici.

Tu cum ai securizat casa? Hai pe Facebook să schimbăm păreri și sfaturi cu alți părinți!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close