Săptămâna 35 de sarcină

DE REŢINUT!

Acum, la 35 de săptămâni de sarcină, uterul tău a crescut de la aproximativ 500 până la 1.000 de ori dimensiunea inițială, un număr care ar putea părea exagerat pentru toți ceilalți - dar pentru tine, probabil, se simte mult mai mare.

Ești mai pregătită decât oricând, chiar dacă e posibil să ai senzația că mai ai o grămadă de lucruri de făcut până la venirea bebelușului! Încearcă să te stresezi. Bebelușul va veni atunci când se va simți pregătit și nu-i va păsa deloc dacă nu ai bifat fiecare detaliu de pe listă. Atâta timp cât aveți un loc sigur unde bebe poate să doarmă, niște scutece și un scaun auto pentru bebeluși pentru drumul spre casă, înseamnă că veți reuși să îndepliniți cu brio nevoie de bază ale copilului.

La 35 de săptămâni de sarcină, etapa de dezvoltare a fătului este completă, acum micuțul doar ia în greutate. Iar tu? Tu ar trebui să te concentrezi pe gestionarea obișnuitelor simptome și să încerci să te odihnești cât mai mult.

Dezvoltarea copilului la 35 săptămâni

Crește, crește, crește! Cine? Bebelușul! Dar același lucru l-am putea spune și despre tine, respectiv despre burtica ta. Acum, la 35 de săptămâni de sarcină, uterul tău a crescut de la aproximativ 500 până la 1.000 de ori dimensiunea inițială, un număr care ar putea părea exagerat pentru toți ceilalți – dar pentru tine, probabil, se simte mult mai mare. Te poți aștepta să iei în greutate aproximativ o jumătate de kilogram în fiecare săptămână până la momentul nașterii.

Bebelușul măsoară acum 45 centimetri și cântărește aproximativ 2.527 grame.

   Ești în trimestrul 3 de sarcină.

   Mai sunt 5 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 35

Împreună cu alte simptome ale celui de-al treilea trimestru, cum ar fi contracțiile lui Braxton Hicks, oboseala, edemul și urinarea frecventă, s-ar putea să te confrunți și cu dureri de cap și insomnie în aceste ultime săptămâni de sarcină.

Dureri de cap. Durerile de cap pot apărea în orice moment al sarcinii, dar sunt cele mai frecvente în primul și ultimul trimestru. Acestea apar adesea datorită creșterii volumului de sânge și a hormonilor, însă în ultima perioadă a sarcinii aceste dureri sunt accentuate și de înrăutățirea posturii, a insomniei și a stresului.

Probleme cu somnul. Dacă luăm în calcul dificultatea de a găsi o poziție confortabilă, excursiile la toaletă, arsurile la stomac și anxietatea sau entuziasmul legate de naștere, nu este de mirare că nu dormi bine. Studiile arată că aproximativ 78% dintre femeile însărcinate raportează probleme de somn, iar 98% spun că se trezesc frecvent  în timpul nopții.

Urinare frecventă și incontinență urinară. Simți că ai un deja-vu? Nu te înșeli! Ai mai experimentat urinarea frecventă pe parcursul primului trimestru de sarcină. De data aceasta însă vinovați nu mai sunt hormonii, ci poziția capului bebelușului tău. Fiind cu capul în jos, cel mic apasă direct pe vezica ta. Rezultatul? Nevoia de a merge periodic la baie.

De parcă asta nu ar fi suficient, la simptomele specifice ultimului trimestru se adaugă și incontinența urinară. Această lipsă de control asupra vezicii se poate manifesta atunci când tușești, când strănuți sau chiar și atunci când râzi.

Oricare ar fi situația, nu lua în calcul reducerea cantității de apă pe care e nevoie să o bei zilnic. În schimb, mergi la toaletă atunci când e cazul, poartă absorbante zilnice și nu uita de exercițiile Kegel, acestea fiind singura soluție pentru întărirea mușchilor pelvieni.

Știai că? 💭

Măsurătoare burții, în centimetri, de la vârful osului pubian până la vârful uterului este aproximativ echivalentă cu numărul de săptămâni de sarcină? Așadar, când ești însărcinată în 35 de săptămâni, o astfel de măsurătoare va avea drept rezultat aproximativ 35 de centimetri.  

Sfaturi pentru mama

Folosește o pernă de sarcină.

La 35 de săptămâni, această pernă este probabil o salvare pentru tine. Te ajută să ai poziția ideală de dormit pe partea stângă și, de asemenea, ameliorează presiunea asupra șoldurilor în timp ce stai în pat.

Mănâncă mai multe salate.

Salatele sunt o modalitate excelentă de a obține mai multe fibre, deci pentru a preveni constipația. Adaugă în dieta ta zilnică spanac sau varză, linte sau năut prăjit, pere, fructe de pădure sau mere, cât și semințe de tot felul.

Învață care sunt semnele travaliului.

La 35 de săptămâni, trebuie să fii conștientă că bebe ar putea veni oricând. De aceea, este extrem de important să cunoști semnele travaliului, astfel încât să le poți recunoaște cu ușurință atunci când ele apar (indiferent când vine acest moment). Vom nota mai jos care sunt principalele semne ale travaliului, însă te încurajăm să discuți cu medicul tău despre acest subiect extrem de important.

Ruperea apei. Vei știi când ți s-a rupt apa. Cel mai probabil vei simți o senzație de umed la nivelul vaginului sau perineului, o senzatie de picurare intermitenta sau continua a unor cantități mici de lichid apos din vagin sau scurgerea pe picior a unui șuvoi de apă (așa cum sigur ai văzut prin filme).  

Contracții dureroase. Vei constata faptul că acele contracții Braxton Hicks nu au nimic de-a face cu contracțiile reale, din punct de vedere al intensității. Contracțiile nașterii sunt dureri bruște, la o intensitate mult mai mare, resimțite în burtă sau în spate.

Contracții regulate. Contracțiile adevărate se produc în mod regulat și nu se opresc, ci devin mai frecvente și mai dureroase. O regulă bună este să îți suni medicul sau să mergi la spital atunci când contracțiile sunt la aproximativ cinci minute distanță – atunci când ești la prima sarcină. Dacă nu este prima ta sarcină,e cazul să te îndrepți spre spital mai devreme.

Check-list pentru săptămâna 35

🗸 Asigură-te că ai parte de tot confortul în dormitor și identifică modalități prin care să  reușești să dormi.

🗸 Discută cu medicul despre durerile pe care le experimentezi în această perioadă.

🗸 Nu uita de exercițiile Kegel.

🗸 Fă zilnic masaje perineale.

🗸 Învață semnele travaliului

Produse recomandate

 Camera copilului

➤  Perne pentru gravide

➤  Coșulet auto

➤  Pătuț bebeluș

➤  Cărucioare copii

 Articole pentru îngrijire

 Accesorii pentru hrana bebelușului

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close