Săptămâna 22 de sarcină

DE REŢINUT!

În această perioadă, mâinile bebelușului se pot mișca în mod independent. Bebelușul poate atinge o mână cu cealaltă, poate încrucișa brațele și chiar poate apuca cordonul ombilical.

Acum, în a 22-a săptămână de sarcină, bebelușul crește tot mai rapid, ceea ce ar putea să îți aducă unele simptome suplimentare, cum ar fi durerile de spate. Pe de altă parte, pe măsură ce copilul crește, tot așa se va extinde și burta ta, iar un efect direct ar putea fi apariția vergeturilor. Deși toate aceste “efecte secundare” nu sunt neapărat plăcute, credem că e mai bine să privește partea bună a lucrurilor: burtica ta “va da” foarte bine în poze. În cazul în care îți dorești să imortalizezi fiecare etapă a sarcinii, acesta este un moment perfect pentru a începe fotografierea abdomenului.

Dezvoltarea copilului la 22 săptămâni

La 22 de săptămâni, un bebeluș este de obicei o lungime de aproximativ 27,4 centimetri de la vârful capului până la călcâie și 476 grame.

La 22 de săptămâni, bătăile inimii bebelușului pot fi auzite de obicei printr-un stetoscop. Poți face diferența dintre bătăile inimii mamei și cele ale bebelușului prin numărul de bătăi pe minut. Ritmul cardiac al unui adult este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut, în timp ce inima bebelușului bate mai repede, adică între 110-160 de bătăi pe minut.

Bebelușul crește rapid și consumă mai mult calciu în acest proces, în special pentru dezvoltarea oaselor și a dinților. Scheletul continuă să se întărească în această perioadă, iar tu, mamico, vei acorda mai multă atenție aportului de calciu.

În această perioadă, mâinile bebelușului se pot mișca în mod independent. Bebelușul poate atinge o mână cu cealaltă, poate încrucișa brațele și chiar poate apuca cordonul ombilical. De fapt, în această săptămână, micuțul tău (sau micuța), dă mai mult sens lumii, pe măsură ce își dezvoltă simțul tactil. Strângerea micuțului tău este destul de puternică acum și, din moment ce nu mai este nimic de apucat în uter, uneori se poate ține strâns de cordonul ombilical. Nu-și face griji, nu va strica nimic pe acolo, prin burtică.

Simțul vederii devine, de asemenea, mai bine accentuat. Fătul poate percepe acum lumina și întunericul mult mai bine decât înainte. Dar, cu excepția cazului în care îndrepți o lanternă peste burtă (ceea ce poți face fără probleme), va fi întotdeauna întuneric pentru bebelușul tău.

De asemenea, acum bebe îți poate auzi vocea, bătăile inimii, mișcările stomacului tău și circulația sângelui care circulă prin vene.

   Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 18 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 22

În timpul celui de-al doilea trimestru, este posibil să ai crampe musculare, să uiți destul de des, să experimentezi diverse pofte, congestie nazală sau modificări ale pielii. Un nou simptom pe care s-ar putea să-l ai săptămâna aceasta este senzația de micșorare a uterului.

Creșterea piciorului. La 22 de săptămâni de sarcină, uterul este la aproximativ un centimetru deasupra buricului. Dar burtica ta nu este singurul lucru care crește în această perioadă. Te-ai uitat la picioarele tale?

Dacă ești ca majoritatea femeilor însărcinate, vei descoperi că și picioarele devin mai mari. Vestea este bună dacă dorești să-ți reorganizezi întreaga colecție de pantofi, în caz contrar, posibil să nu te entuziasmezi prea tare.

Un procent din această creștere a piciorului este reprezentat de acumularea de apă (edem), însă există și un alt motiv. Îți amintești de relaxina, acel hormon care slăbește ligamentele și articulațiile din jurul pelvisului, astfel încât bebelușul să aibă loc în burtă (același hormon este, de asemenea, susceptibil să te facă mai neîndemânatică în timpul sarcinii)? Ei bine, relaxina nu face distincția între ligamentele pe care le-ai dori slăbite, precum cele pelvine, și cele pe care ai prefera să le lase în pace, ca cele ale picioarelor.

Rezultatul? Când ligamentele din picioare sunt slăbite, oasele de sub ele tind să se răspândească ușor, rezultând o creștere cu o jumătate de mărime (sau cu o mărime întreagă). Din păcăte, procesul nu e reversibil.

Contracții uterine. Uterul tău se contractă, dar este posibil să observi acest lucru. Contracțiile Braxton Hicks încep încă de la 20 de săptămâni și devin mai frecvente pe măsură ce sarcina progresează. Contracțiile Braxton Hicks sunt o strângere a mușchilor din uter. Când mușchii se strâng, burta ta se poate simți tare. Aceste contracții sunt normale. Sunt de obicei ușoare și neregulate, dar se pot simți puternice uneori.

Știai că? 💭

Dacă îndrepți o lanternă spre abdomenul mamei, bebelușul percepe lumina?

Sfaturi pentru mama

Ai șanse mai mari să rămâi în formă în timpul sarcinii dacă faci exerciții ușoare, dacă îți păstrezi greutatea în limitele normale, îți iei vitaminele prenatale și urmezi toate sfaturile medicului tău.

În această săptămână, poți arunca o privire mai atentă asupra dietei pentru a te asigura că este echilibrată și include suficient calciu.

Apără-ți intimitatea.

Una din practicile des întâlnite este tentația de a atinge burta unei femei însărcinate. Există o oarecare fascinație în această direcție și am putea să înțelegem de ce. Până la urmă, în interiorul tău tocmai se formează o nouă viață. Cu toate acestea, fii pregătită să faci un pas înapoi și să spui „nu mulțumesc” ori de câte ori nu te simți confortabil cu acest obicei.

Profită de starea de bine.

Dacă ai parte de toată energia celui de-al doilea trimestru de sarcină, cel mai indicat lucru este să te bucuri de ea. Planifică o excursie împreună cu partenerul tău sau propune-ți să deprinzi un nou hobby. Acum este momentul să călătorești, dacă aceasta este pasiunea ta. Al treilea trimestru aduce destul de multă oboseală, așa că nu e cazul să irosești acum niciun strop de energie.

Ia vitaminele prenatale și alimentează-te sănătos.

Mâncând bine și luând vitaminele prenatalele nu numai că ajuți bebelușul să crească puternic și sănătos, dar dai o mână de ajutor și corpului tău, deoarece acesta lucrează din greu pentru a crește și pentru a-l adăposti pe cel mic. Calciul și magneziul sunt deosebit de importante în acest moment pentru oasele și dinții bebelușului, așa că  încearcă să te orientezi spre alimentele fortificate, produsele lactate, avocado, somonul și verdețuri. Dacă ai poftă de dulciuri, ciocolata neagră este, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu.  

Check-list pentru săptămâna 22

🗸 Continuă să iei vitaminele prenatale.

🗸 Alege gustări și alimente care te pot ajuta să îți atingi necesarul zilnic de calciu.

🗸 Documentează-te despre cursurile de îngrijire a nou-născuților.

  Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close