Săptămâna 17 de sarcină

DE REŢINUT!

La 17 săptămâni, bebelușul măsoară puțin peste 12,5 centimetri și cântărește aproximativ 180 grame. A crescut destul de mult voinicul! În această perioadă începe să se formeze grăsimea corporală. Stratul adipos va continua să se depună până la finalul sarcinii.

Decizii, decizii! Acum că ești însărcinată în 17 săptămâni, poți să începi să faci planuri concrete. Poți să decizi, alături de partenerul tău, dacă vreți să aflați sexul bebelușului înainte de naștere și puteți chiar să vă gândiți cum veți amenaja camera celui mic.

Pe măsură ce începeți să luați aceste decizii, vei deveni tot mai conștientă de faptul că în scurt timp vei avea în brațe un pui de om. Ți se pare prea devreme pentru a începe pregătirile? Ia în calcul faptul că ești aproape la jumătatea drumului, iar pregătirile vor dura ceva timp.  Ce sfaturi avem pentru tine? Nu încerca să faci totul singură. Cere ajutorul celor apropiați de fiecare dată când este cazul.

Dezvoltarea copilului la 17 săptămâni

La 17 săptămâni, bebelușul măsoară puțin peste 12,5 centimetri și cântărește aproximativ 180 grame. A crescut destul de mult voinicul! În această perioadă începe să se formeze grăsimea corporală. Stratul adipos va continua să se depună până la finalul sarcinii.

Inima celui mic este acum coordonată de creier și produce 140 până la 150 de bătăi pe minut. Asta înseamnă că inima fătului bate de 2 ori mai repede decât inima ta.

Bebelușul devine mai mare și mai puternic pe măsură ce mușchii și oasele continuă să se dezvolte și să se maturizeze.

Întrucât trebuie să fie super pregătit pentru lumea exterioară, micul copilaș exersează de zor abilitățile de supt și înghițire. De fapt, majoritatea reflexelor de supraviețuire pe care le va avea bebelușul la naștere sunt perfecționate în uter chiar acum. Cu toate acestea, suptul și înghițirea nu sunt coordonate până în jurul săptămânilor 32-34, iar reflexul de supt nu se maturizează complet până la aproape 36 de săptămâni.

Tot în această perioadă, cresc în mod susținut cordonul ombilical și placenta. Cordonul ombilical devine din ce în ce mai gros și mai lung pentru a putea hrăni bebelușul, în timp ce placenta se extinde și crește circulația pentru a furniza nutrienți și oxigen copilului.

De asemenea, se formează amprente digitale, o dovadă în plus a faptului că pruncul tău este cu adevărat unic. În cursul săptămânii, tampoanele de pe vârfurile degetelor și degetele de la picioare ale bebelușului dvs. vor deveni împodobite cu vârtejuri și cutii complet individuale, adică amprente.

    Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 23 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 17

Pe măsură ce al doilea trimestru continuă, este posibil să te simți din ce în ce mai energică, iar simptomele să fie tot mai rare. Cu toate acestea, ocazional, vei mai experimenta anumite tipuri de disconfort, cum ar fi arsuri la stomac, sângerări ale gingiilor, sângerări nazale sau dureri de cap. La acestea, se adaugă simptomele de mai jos.

Dureri de spate și durerea pelviană. Cu uterul în creștere și multe schimbări hormonale, nu este de mirare că durerile de spate și durerile pelvine sunt unele dintre cele mai frecvente probleme. Studiile arată că aproximativ două din trei femei însărcinate au dureri lombare, iar una din cinci are dureri pelviene.

Congestie nazală. Un alt efect secundar neplăcut al sarcinii, care apare de obicei în al doilea trimestru, este rinita (sau congestia nazală). Această afecțiune este întâlnită la aproximativ 39% dintre femeile însărcinate, iar cele mai multe cazuri apar între săptămâna 13 și săptămâna 21.

Cauza este necunoscută, dar o creștere a volumului de sânge și a hormonilor poate determina glandele mucoase să crească producția, ducând la nas înfundat și la strănuturi frecvente.

Creștere a apetitului. Pofta de mâncare pare de nepotolit în aceste zile? Acest lucru se datorează faptului că bebelușul cere mai multă hrană. Ascultă-ți corpul și mănâncă atât când ai nevoie; încearcă să alegi alimente care să-ți aducă o cantitate cât mai mare de nutrienți, cum ar fi cerealele bogate în fibre, produc și proteine slabe.

Vergeturile. Această insignă a sarcinii este o moștenire ereditară. Cu toate acestea, apariția vergeturilor e influențată și de creșterea rapidă în greutate, astfel că pentru a preveni apariția neplăcutelor vergeturi, e necesar să ții kilogramele sub control.

Știai că? 💭

Bebelușul este acum aproximativ de dimensiunea palmei tale!

Sfaturi pentru mama

Continuă să consumi alimente nutritive, bea multe lichide și încearcă să te odihnești suficient. Pe lângă toate aceste reguli care cu siguranță îți sunt deja cunoscute, poți încerca, de asemenea, să diminuezi unele dintre simptomele din al doilea trimestru.

Tratarea congestiei nazale.

Dacă rinita îți dă bătăi de cap, poți să încerci:

  • Un spray salin sau picături saline.
  • Un irigator nazal.
  • Adăugarea unei perne pe durata somnului.
  • Evitarea factorilor declanșatori de mediu, cum ar fi substanțele chimice, polenul, praful și fumul de țigară.
  • Folosirea unui umidificator în casă.

Dacă aceste metode nu funcționează, sfatul nostru este să ceri sfaturile unui medic specialist. Congestia nazală poate fi un semn al altor afecțiuni, cum ar fi alergiile, răceala sau infecția sinusală. Medicul poate stabili dacă ai nevoie de un medicament sau de o terapie specială non-invazivă.

Ai în vedere faptul că nu toate medicamentele eliberate fără prescripție medicală pot fi luate în condiții de siguranță în timpul sarcinii, așa că adresează-te medicului înainte de a utiliza orice tip de tratament.

Tratarea durerilor de spate și a durerilor pelvine.

Durerile de spate și cele pelvine tind să se înrăutățească pe măsură ce sarcina progresează. Pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului și pentru a încerca să stopezi agravarea acestuia, ai în vedere:

  • Exerciții fizice ușoare și stretching.
  • Evită să stai mult în picioare.
  • Poartă o centură de sprijin pentru spate și burtă.
  • Poartă pantofi confortabili și evită tocurile înalte.

Check-list pentru săptămâna 17

🗸 Discută cu medicul tău despre simptomele pe care le experimentezi în această perioadă.

🗸 Începe să utilizezi o centură de sprijin pentru burtă.

🗸 Nu uita de exercițiile prenatale.

🗸 Discută deschis cu partenerul tău despre intimitate.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close