Trimestrul 2 de sarcină

DE REŢINUT!

Al doilea trimestru începe în săptămâna 14 de sarcină și durează până la sfârșitul săptămânii 27.

Pentru multe viitoare mame, al doilea trimestru este cea mai plăcută și confortabilă fază a sarcinii. În aceste luni, greața nu îți mai provoacă atâtea neplăceri, iar burta nu este atât de proeminentă încât să te incomodeze în diverse activități. Mai mult, este posibil să ai mai multă energie decât te-ai fi așteptat. Haide să vedem care sunt modificările la care te poți aștepta în cel de-al doilea trimestru de sarcină.

Cât durează trimestrul 2?

Al doilea trimestru începe în săptămâna 14 de sarcină și durează până la sfârșitul săptămânii 27.

Dezvoltarea bebelușului în al 2-lea trimestru

Bebelușul tău este foarte, foarte ocupat în această perioadă. Va crește de la aproximativ 7,5 cm și 30 de grame până în săptămâna 13, până la aproximativ 23 cm și 820 de grame până în săptămâna 26. În jurul săptămânii 18, este posibil ca cel mic să înceapă să comunice cu tine prin lovituri.

În aceste 3 luni, organele bebelușului vor continua să se dezvolte, iar ficatul, pancreasul și rinichii încep să funcționeze. Acesta este și momentul în care bebelușii ar putea începe să-și sugă degetul mare. Începând cu săptămâna 20 bebelușul poate auzi sunete, inclusiv bătăile inimii tale și, surpriză, învață să-ți recunoască vocea, deși urechile nu sunt încă pe deplin formate.

Mai sunt câteva lucruri interesante care se întâmplă în acest trimestru:

Părul, pielea și unghiile: până în jurul săptămânii 16, primele mici fire de păr ale bebelușului încep să apară, iar până în săptămâna 22, bebe va avea și gene și sprâncene. Pielea bebelușului este acum acoperită cu lanugo (o „haină de blană” pufoasă care îi ține de cald până când fătul acumulează mai mult strat adipos), iar până în săptămâna 19, bebelușul va dezvolta așa numitul vernix caseosa, care este un strat gros și alb, cu o textură brânzoasă, care are rolul de a proteja pielea delicată a fătului de calitatea acidă a lichidului amniotic. Nu-ți face griji, atât lanugo, cât și vernis caseosa vor dispărea înainte de naștere.

Sistemul digestiv: sistemul digestiv al bebelușului este complet format la sfârșitul primului trimestru. Așadar, acum bebelușul învață să sugă și să înghită, adică se pregătește de zor pentru viața în afara uterului. Mai mult decât atât, el poate gusta chiar și alimentele pe care le consumi, prin intermediul lichidului amniotic. Cercetările au arătat că poți influența preferințele alimentare ale bebelușului încă de când acesta este în burtică. Iată un motiv în plus pentru a adopta o dietă sănătoasă pe parcursul sarcinii.

Simțuri: urechile și ochii bebelușului se deplasează în pozițiile lor corecte. Până în săptămâna 22, simțurile sale sunt în curs de dezvoltare, ceea ce înseamnă că fătul începe să miroasă, să vadă și să audă, iar ochii încep să se deschidă.

Inima: din jurul săptămânii 17, creierul va începe să regleze bătăile inimii, bătăi pe care ar trebui să le poți auzi cu un stetoscop. În săptămâna 25, capilarele încep să se formeze pentru a transporta sângele oxigenat prin corp.

Primul zâmbet: primul zâmbet al bebelușului este posibil să apară în jurul săptămânii 27, deci la finalul celui de-al doilea trimestru. Zâmbetul apare de obicei atunci când copilul doarme, adesea în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM). Aceasta este faza somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise. Pe timpul acestei faze a somnului ochii se mișcă repede și activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe pentru care se mai numește și somn paradoxal

Ce modificări apar pentru mămică?

În acest trimestru, anumite simptome ale sarcinii pot persista, cum ar fi indigestia și constipația. În același timp, pot apărea simptome noi, pe măsură ce burtica continuă să crească.

Congestia nazală (nas înfundat). Pe măsură ce fluxul sanguin este crescut la nivelul membranelor mucoase (inclusiv la nivelul nasului), s-ar putea să experimentezi, poate pentru prima dată, sforăitul. Senzația de uscăciune la nivelul mucoasei nazale ar putea fi ameliorată prin utilizarea unui umidificator de aer în camera în care dormi.

Umflarea ușoară a gleznelor și picioarelor. Acest simptom este întâlnit la aproximativ trei din patru femei însărcinate, începând cu aproximativ săptămâna 22 de sarcină (deși uneori mai devreme). Cât durează? Cel mai probabil până la naștere. Pentru a reduce umflăturile, încearcă să fii activă, evită să stai perioade lungi pe scaun, însă în același timp, evită și statul în picioare pentru multe ore.

Sensibilitatea gingiilor (și chiar sângerări). Adresează-te dentistului dacă gingiile tale sunt roșii și sângerează ușor, deoarece acesta ar putea fi un semn al gingivitei (care este relativ inofensivă, dar se poate transforma într-o problemă mai mare dacă nu este tratată corespunzător).

Crampe musculare. Acest simptom care debutează în trimestrul al 2-lea și persistă până la finalul sarcinii se datorează creșterii în greutate, hormonilor, dar și unui posibil deficit de calciu sau magneziu. Drept urmare, asigură-te că ai o dietă sănătoasă și echilibrată.

Amețeli. Cel mai adesea, amețelile apar datorită scăderii tensiunii arteriale. Evită mișcările bruște, iar când simți că îți fuge pământul de sub picioare încearcă să te așezi ușor pe un scaun.

Mâncărimea pielii și vergeturi. Pe măsură ce bebelușul crește și ia în greutate, este posibil să observi că ai pielea uscată sau să dezvolți vergeturi. Nu există soluții dovedite pentru vergeturi, dar o loțiune hidratantă poate ajuta la calmarea mâncărimii pielii.

Constipație. Activitatea hormonală și copilul în creștere care împinge intestinele pot duce la constipație. Deși această afecțiune poate fi inconfortabilă, cel mai adesea o vei putea ține sub control dacă bei mai multă apă și crești aportul de fibre.

Păr mai gros. În timpul sarcinii, multe viitoare mame descoperă că părul lor devine mai viguros și ar putea crește mai repede decât de obicei. Este una dintre schimbările fizice de care te poți bucura cu adevărat în acest trimestru!

Toate cele de mai sus sunt perfect normale și temporare – la fel și sentimentele de teamă, iritabilitate, uitare și chiar frustrare.

Sfaturi pentru trimestrul 2

🗸 Să mănânci bine (atenție, bine înseamnă sănătos, nu mult din punct de vedere cantitativ) și să rămâi activă sunt 2 aspecte importante pentru toată durata sarcinii, atât pentru tine, cât și pentru bebeluș.

🗸 Exercițiile ușoare până la moderate în timpul sarcinii sunt de obicei sigure: ia în considerare mersul pe jos, înotul, yoga și ciclismul staționar în al doilea trimestru. Nu sunt recomandate exercițiile cu impact ridicat (HIIT) și activitățile în care există riscul de a cădea, de a te răni (în special în jurul abdomenului) sau risc de supraîncălzire.

🗸 Apelează la exercițiile Kegel. Exercițiile Kegel întăresc mușchii pelvisului, mușchi care susțin uterul, vezica urinară, intestinul subțire și rectul. Poți face exerciții Kegel, cunoscute și sub denumirea de antrenament muscular al podelei pelvine, aproape oricând, iar beneficiile sunt multiple.

Află mai multe despre primul trimestru de sarcină din seria de articole Sarcina pe săptămâni de pe blogul BeKid.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close