Ce este Baby Shower?

DE REŢINUT!

Un baby shower este practic o petrecere care se organizează pentru a sărbători sarcina și nașterea unui bebeluș.

Bebe este pe drum, iar acesta e un motiv de bucurie nu doar pentru părinți, ci și pentru rude și prietenii apropiați. Există șanse mari ca bunicii, mătușile, verii, prietenele din liceu, vecina de la bloc să fie dornici să-l întâmpine pe cel mai nou membru al familiei tale. Din această perspectiva, baby shower este una dintre variantele tradiționale în care cei dragi îi sărbătoresc pe copil și pe mămică.

Dacă acum câțiva ani conceptul de baby shower nu era mai deloc prezent în țara noastră, iată că de ceva vreme, tot mai multe viitoare mămici organizează petreceri pentru bebelușul din burtică. Nu ne crezi? Dă o tură pe Instagram folosind hashtagul #babyshower și te vei convinge singură.

Ce este un Baby Shower?

Un baby shower este practic o petrecere care se organizează pentru a sărbători sarcina și nașterea  unui bebeluș. Este, de asemenea, o modalitate prin care prietenii și familia pot ajuta noii părinți cu diverse lucruri de care aceștia au sau vor avea nevoie.  Așadar, nu este doar o petrecere, ci și o modalitate de a veni în sprijinul părinților.

Scurtă privire în trecut

S-ar putea să-ți vină greu să crezi, dar petrecerile de tip baby shower nu sunt o invenție tocmai nouă. E adevărat, acestea nu purtau acest nume și nu erau extrem de comerciale, însă oferirea de cadouri viitorilor părinți este o practică străveche.

De exemplu, grecii antici și egiptenii organizau ritualuri pentru a-i sărbători pe copil și pe mămică. În timpul acestor ritualuri, ei ofereau ofrande diferiților zei și zeițe. În Evul Mediu, botezul bebelușului servea ca ocazie de a oferi cadouri noilor părinți. Darurile erau, de obicei, oferite de nași și aveau o semnificație religioasă.

Mai târziu, în timpul Renașterii, mamelor li s-au oferit cadouri generoase la nașterea unui copil. În epoca victoriană au început să prindă formă petrecerile pentru bebeluși. Pe atunci, sarcina și nașterea nu erau discutate în public, așa că aceste sărbători aveau loc după nașterea bebelușului.

Petrecerile pentru bebeluși din acea perioadă erau întâlniri la un ceai. Se organizau diverse jocuri, iar mamei îi erau oferite diverse cadouri. Baby showers au devenit extrem de populare în Statele Unite mai ales în timpul și după ambele războaie mondiale, deoarece reprezentau o ocazie prin care noii părinți puteau fi ajutați să înfrunte greutățile economice provocate de războaie. Treptat, sărbătoarea a fost preluată și în Europa.

Când se organizează un Baby Shower?

Nu există o regulă clară care să dicteze momentul în care se poate organiza o petrecere de tip baby shower. Majoritatea sunt organizate cu aproximativ 4 până la 6 săptămâni înainte de nașterea bebelușului. În acest fel, invitații pot avea în vedere genul bebelușului atunci când aleg cadourile.

Unele mame aleg să organizeze petrecerea cât mai târziu în timpul sarcinii, deoarece riscul de avort spontan scade cu fiecare săptămână care trece. De asemenea, cu cât sarcina este mai avansată, cu atât vei avea o imagine mai clară asupra lucrurilor care îți lipsesc.

Planificarea unui Baby Shower

În mod tradițional, planificarea unei astfel de petreceri nu este făcută de viitoarea mamă. Se obișnuiește (sau, mai degrabă, se obișnuia), ca petrecerea să fie una surpriză, organizată de prietenii și membrii familiei gravidei.

Cu toate acestea, este în regulă dacă îți organizezi singură un baby shower, sau să ceri ajutorul persoanelor apropiate pentru a-l organiza.

O idee utilă ar fi să concepi un registru pentru cadouri, extrem de util pentru invitații care nu știu ce să-ți ofere. În acest mod poți evita duplicarea cadourilor, ceea ce te va salva de neplăcerea returului. Nu trebuie să îți faci griji, majoritatea oamenilor sunt încântați de ideea de a nu mai căuta cadouri, motiv pentru care sugestiile sunt extrem de bine venite.

Pe cine inviți la Baby Shower?

Lista de invitați poate fi restrânsă sau, dimpotrivă, destul de cuprinzătoare. De obicei, sunt invitați membrii familiei restrânse și prietenii viitori părinți. În principiu, invită-i pe toți acei oameni care îți sunt dragi și care știi că se vor bucura să sărbătoriți împreună venirea pe lume a bebelușului.

Ce se întâmplă la un Baby Shower?

Petrecerile pot fi organizate în orice mod îți imaginezi. În mod tradițional, mama, alături de invitați, iau parte la tot felul de jocuri și activități amuzante. Dacă însă nu te atrage genul acesta de petrecere, optează pentru o simplă întâlnire cu familia și prietenii în timpul căreia să povestiți și să vă simțiți bine.

Câteva dintre cele mai importante lucruri pe care e util să le ai în vedere atunci când planifici un Baby Shower:

Jocuri: de la a ghici cât de mare este burta mamei, până la a imita un bebeluș, variantele de jocuri sunt multiple. Găsești online o mulțime de idei pentru activități distractive la un Baby Shower.

Mâncare: poți opta pentru un bufet sau poți alege varianta în care fiecare invitat aduce ceva de mâncare. Dacă petrecerea e organizată la un restaurant, poți solicita un meniu anume. Desigur, tortul nu ar trebui să lipsească.

Cadouri: dacă părinții au creat un registru de cadouri, fiecare oaspete poate alege ce cadou să dăruiască: hainele pentru copii, jucăriile, biberoane, scutece sunt doar câteva idei. De asemenea, cadourile pentru mămică sunt binevenite; de exemplu: creme, loțiuni, lumânări parfumate, sau diverse seturi de cosmetice.

Dincolo de decorațiuni, meniu, activități și cadouri, cel mai important aspect este ca viitorii părinți să se bucure de prezența, afecțiunea și sprijinul celor apropiați. Așa că, indiferent dacă vrei să îl numești Baby Shower sau întâlnire cu prietenii, orice pretext pentru un pic de relaxare și voie bună este binevenit înainte ca bebelușul să vină pe lume.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close