Cele mai frecvente greșeli în instalarea și utilizarea scaunului auto pentru copii

DE REŢINUT!

Siguranța bebelușului este garantată doar de instalarea și utilizarea corectă a scaunului auto.

Minunata lume a copiilor vine cu multe necesități, de la pătuțuri la cărucioare și biberoane. Între toate acestea, scaunele auto se regăsesc pe lista obligatorie a lucrurilor de care un copil are nevoie, încă din primele zile de viață.

Cu toate acestea, siguranța bebelușului este garantată doar de instalarea și utilizarea corectă a scaunului auto. Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac? Vom vedea în continuare!

  1. Utilizarea unui scaun auto despre care nu știm multe detalii

Sigur, tentația de a accepta un scaun auto care a fost folosit de un alt copil în prealabil este destul de mare. Putem înțelege de ce. Cu toate acestea, în joc este siguranța copilului, astfel încât este recomandabil să eviți cu orice preț să folosești un scaun auto fără a cunoaște câteva detalii despre acesta. Dacă ai în vedere utilizarea unui scaun auto folosit pentru copilul tău, asigură-te că scaunul auto:

  • Este însoțit de manualul de instrucțiuni, stickerele care indică data fabricării și numărul modelului.
  • Nu este mai vechi de 6 ani.
  • Nu are deteriorări vizibile sau părți lipsă.
  • Nu a fost implicat într-un accident moderat sau sever.

Dacă nu cunoști istoricul scaunului auto, mai bine nu îl utiliza, deoarece nu ai certitudinea că în cazul unui accident, acesta va oferi copilului protecția necesară.

  1. Așezarea scaunului auto într-un loc greșit

Cel mai sigur loc pentru scaunul auto al copilului este pe bancheta din spate, departe de airbagurile active. Dacă scaunul auto este așezat pe scaunul din față și airbagul se umflă, acesta ar putea lovi spatele scaunului – mai exact zona capului copilului, ceea ce poate provoca vătămări grave sau fatale. Un airbag ar putea, de asemenea, să lovească și să accidenteze un copil care călărește pe un scaun auto orientat spre înainte.

În vehiculele care au un singur rând de scaune, scaunele auto ar trebui utilizate doar dacă airbag-ul poate fi dezactivat. 

Dacă amplasezi un singur scaun auto pe bancheta din spate, instalează-l în centrul banchetei în cazul în care este posibil, deoarece astfel vei micșora riscul de rănire în timpul unui accident.

  1. Instalarea incorectă a scaunul auto sau securizarea incorectă a copilul

Înainte de a instala un scaun auto, citește instrucțiunile producătorului, dar și secțiunea privind scaunele auto din manualul mașinii. Asigură-te că scaunul este bine fixat, permițând cel mult 2,5 centimetri de mișcare dintr-o parte în alta sau din față în spate atunci când este apucat în partea de jos lângă punctele de fixare – și orientat în direcția corectă.

Dacă utilizezi un scaun destinat doar nou-născutului (deci orientat cu spatele spre sensul de mers al mașinii) sau un scaun convertibil fixat în poziția orientată spre spate:

  • Folosește sloturile pentru hamuri indicate în manualul de instrucțiuni al scaunului auto, de obicei cele de din dreptul umerilor copilului. Așează curelele hamului peste umerii copilului.
  • Închide curelele hamului și clema din dreptul pieptului, asigurând o potrivire perfectă. Clema pentru piept ar trebui să fie uniformă cu axilele copilului. Asigură-te că bretelele și clema sunt întinse cât mai bine, fără a provoca disconfort copilului.  
  1. Înclinarea scaunului într-un unghi incorect

Atunci când este orientat spre spatele mașinii, este necesar să înclini scaunul conform instrucțiunilor producătorului, astfel încât capul copilului să nu fie la un nivel prea jos. Bebelușii trebuie să aibă o poziție semi-înclinată pentru a-și menține căile respiratorii deschise. Multe scaune includ indicatoare de unghi sau reglaje pentru a-i ghida pe părinți. Reține că, pe măsură ce copilul crește, este posibil să trebuiască să reglezi unghiul de înclinare. Verifică instrucțiunile producătorului pentru a fi la curent cu toate detaliile legate de acest aspect.

  1. Trecerea prea devreme la un scaun auto orientat spre sensul de mers  

Este nevoie să reziști tentației de a poziționa prea devreme scaunul auto în poziția orientată spre înainte, astfel încât să îl poți vedea în oglinda retrovizoare atunci când conduci. Orientarea spre spate este recomandată până când copilul atinge limita maximă de greutate sau înălțime permisă de producătorul scaunului auto. Poți opta pentru un scaun convertibil, care poate fi utilizat orientat spre spate și, mai târziu, orientat spre înainte și care are, de obicei, o limită de greutate și înălțime mai mare decât un scaun destinat doar bebelușilor foarte mici.  

Când copilul atinge limita de greutate sau înălțime a scaunului convertibil, poți orienta scaunul spre sensul de mers al mașinii. Când efectuezi comutarea:

  • Instalează scaunul auto pe bancheta din spate conform instrucțiunilor producătorului, utilizând fie centura de siguranță, fie sistemul ISOFIX.
  • Folosește cureaua de prindere – o curea care se prinde de partea superioară a scaunului și se atașează la o ancoră din vehicul – pentru o stabilitate suplimentară.
  • Reglează curelele hamului astfel încât să fie la nivelul umerilor copilului.
  1. Păstrarea hainelor voluminoase

Îmbrăcămintea groază și păturile voluminoase pot împiedica centurile să fixeze bine copilul în scaun. Dacă este frig, întâi plasează copilul în scaun, închide hamul și apoi acoperă copilul cu o pătură sau o haină.

  1. Trecerea prea curând la un scaun cu înălțător

Copiii mai mari (de peste 4 – 6 ani) au nevoie de scaune cu înălțător, pentru a putea permite utilizarea centurii de siguranță pentru adulți. Poți trece de la un scaun auto la un scaun elevator atunci când copilul a depășit cea mai mare greutate sau înălțime permisă de producătorul scaunului auto.  

  1. Utilizarea incorectă a scaunului cu înălțător

Scaunele cu înălțător trebuie să fie utilizate cu o centură de poală și una de umăr – niciodată doar cu o centură de poală. Asigură-te că centura de poală este fixată peste coapsele copilului și că centura de umăr traversează mijlocul pieptului și umărului copilului.

  1. Trecerea la centura de siguranță prea curând

Majoritatea copiilor pot folosi o centură de siguranță pentru adulți între 8 și 12 ani. Cum știi când este pregătit copilul pentru a face trecerea la centura de siguranță?

  • Copilul atinge o înălțime de aproape 1,5 metri.
  • Copilul se sprijină de spătarul scaunului în timp ce are genunchii îndoiți confortabil la marginea scaunului – și poate rămâne așa pentru întreaga călătorie.
  • Centura de poală se fixează pe coapsele superioare ale copilului, nu pe stomac. Centura de umăr se sprijină pe mijlocul pieptului și umărului copilului, nu pe gât sau pe față.

Nu uita, bancheta din spate este cel mai sigur loc pentru copiii mai mici de 13 ani.

Cauți un scaun auto pentru copilul tău? Îl găsești la Bekid! Hai în magazinul online!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close