Cum alegi scaunul auto potrivit pentru copilul tău?

DE REŢINUT!

Scaunul auto pentru copii se instalează pe locurile din spate ale vehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia.

Cumpărarea unui scaun auto pentru copii nu este trebuie să fie o sarcină foarte dificilă. Este nevoie să acorzi atenție câtorva detalii de bază legate de siguranța oferită de scaun, iar restul depinde doar de preferințele personale și de bugetul alocat. Am încercat să punem cap la cap cele mai importante aspecte legate de scaunele auto pentru copii, în încercarea de a-ți ușura sarcina de a alege scaunul auto.

 

În câteva cuvinte:

  • Utilizarea unui scaun auto este obligatorie pentru copiii cu o înălțime mai mică sau egală cu 1,35 m.
  • Scaunul auto este ales în funcție de înălțimea și greutatea copilului, vârsta nu este un criteriu esențial.
  • Bebelușii călătoresc cu spatele la sensul de mers al mașinii.
  • Există 2 metode pentru fixarea scaunului în mașină: centura de siguranță și sistemul ISOFIX.
  • Este esențial să instalezi corect scaunul, în caz contrar copilul este supus riscului de accidente.
  • În prezent coexistă două reglementări la nivel european: prima, numită R44-04 (a 4-a versiune a R44), care clasifică scaunele în funcție de greutatea copilului și a doua, numită R129 sau „i-Size”, care le clasifică în funcție la greutatea copilului.

Ce spune legislația din România despre scaunele auto pentru copii?

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Scaunul auto pentru copii se instalează pe locurile din spate ale vehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât acestea să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt fixaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Scaunul auto pentru copii trebuie să fie omologat şi potrivit pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Un scaun auto pentru copii poate fi instalat și pe locul pasagerului din dreapta dacă se dezactivează airbagul frontal și se împinge cât mai în spate scaunul pasagerului (pentru scaunele instalate cu spatele la sensul de mers). 

Tipuri de scaune auto pentru copii

Scaunele auto pentru bebeluși (de tip scoică)

Acest model poate fi folosit până la vârsta de aproximativ 2 ani și jumătate. Scaunele de tip coș sunt destinate copiilor de la naștere până când aceștia ating greutatea 13 kg și, în general, 83/87 cm în înălțime.

Codul Rutier prevede faptul că bebelușii vor fi transportați în scene de tip scoică, orientate cu spatele la direcția de mers a mașinii. Când copilașul depășește vârsta de 1 an (sau greutatea de 13 kg), poți să optezi pentru un scaun auto omologat, pe care îl vei monta conform instrucțiunilor producătorului.

Scaunele pentru bebeluși sunt o soluție foarte practică deoarece scoica se poate monta direct în suportul căruciorului, astfel încât somnul bebelușului nu va fi deranjat atunci când plecați la drum. 

Scaunele auto convertibile

Scaunele convertibile sunt în esență scaune 2-în-1. Acestea sunt așezate pe bancheta din spate și sunt orientate spre spatele mașinii până când copilul are vârsta de aproximativ 2 ani și cel puțin 20 de kilograme. După aceea, scaunele sunt întoarse pentru a fi orientate spre fața mașinii. Înălțimea hamurilor de siguranță ar trebui să fie setată chiar deasupra nivelului umărului copilului.

Scaunele auto cu fața la direcția de mers

Foarte asemănător cu modelul anterior, acest tip de scaun este o variantă clasică ce poate fi montată doar cu fața la direcția de mers a mașinii. Poate fi utilizat pentru copii care au împlinit 36 de luni și care, conform reglementărilor în vigoare, pot fi transportați în această poziție de mers. Scaunul este dotat cu centuri de siguranță și ham, care vor menține o poziție corectă a copilașului pe toată durata călătoriei.

Înălțătoarele auto

Sunt destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani. Copilul ar trebui să înceapă să folosească un scaun de înălțare atunci când urechile sale ajung la un nivel mai înalt decât spătarul scaunului, iar umerii copilului sunt mai înalți decât sloturile superioare ale centurii, sau când se atinge limita de greutate pentru scaunul pe care îl folosește. Înălțătoarele sunt de obicei utilizate până când copilul este pregătit să utilizeze centura de siguranță.

Sfaturi pentru utilizare scaunului auto pentru copii

  • Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare a scaunului. Un scaun instalat necorespunzător sau un copil securizat necorespunzător reprezintă o situație care poate duce la un dezastru. Din păcate, în fiecare an, accidentele de pe şoselele din UE sunt răspunzătoare pentru peste 700 de decese şi 100 000 de cazuri de vătămări grave în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani.
  • Reglează scaunul și orice ham în funcție de dimensiunea copilului.
  • Fă trecerea la tipul superior de scaun odată ce capul copilului depășește volumul de protecție al scaunului sau umerii săi sunt peste cea mai înaltă poziție a hamului.
  • Asigură-te că hamul sau centura de siguranță sunt strânse și mai ales că nu sunt răsucite.
  • Când plecați în călătorii mai lungi, luați o pauză la fiecare 2 ore, astfel încât copilul să își poată întinde picioarele.
  • Nu modifica niciodată scaunul, nu adăuga și nu îndepărta componente.
  • Evită transportul obiectelor grele în interiorul mașinii, în special pe raftul din spate al mașinii: acestea ar putea constitui proiectile periculoase în caz de accident.

Ai nevoie de un scaun auto pentru copii? Te așteptăm în magazinul online KeBid.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close