Cum pregătim pătuțul unui bebeluș?

DE REŢINUT!

E important ca cel mic să aibă parte de un somn bun într-un pătuț sigur, astfel încât el sau ea să aibă o odihnă bună (de noapte și de zi) și să poată crește armonios.

Dacă ești aici, cel mai probabil ești un viitor sau proaspăt părinte! Motiv pentru care te felicităm! Sarcina reprezintă o etapă nouă și plină de provocări, atât pentru mamă, cât și pentru tată. Iar schimbările nu sunt doar de ordin fizic, ci și în ceea ce privește casa în care locuiți. Cu siguranță ai căutat deja idei pentru decorarea camerei copilului, fie că este vorba de mobilier sau de diverse accesorii. Este foarte probabil să te fi gândit deja la diversele obiecte de care ai nevoie, cum ar fi un pătuț, o masă de schimb sau un dulap. Dar știai că este important să te gândești și la așternuturile pentru patul bebelușului? Din acest motiv, vom face o scurtă trecere în revistă a principalelor aspecte pe care este nevoie să le ai în vedere atunci când pregătești pătuțul unui nou-născut.

Pregătirea pătuțului pentru bebeluși

Imediat după naștere, este important ca bebelușul să aibă parte de tot confortul. În definitiv, micuțul părăsește burtica mamei și are nevoie de un nou culcuș cel puțin la fel de confortabil. E important ca cel mic să aibă parte de un somn bun într-un pătuț sigur, astfel încât el sau ea să aibă o odihnă bună (de noapte și de zi) și să poată crește armonios.

Decorul frumos în camera unui copil este dorit de orice părinte, dar cel mai important lucru este ca bebelușul să fie în siguranță. De aceea este indicat ca patul micuțului tău să fie cât mai simplu posibil. Pune cât mai puține accesorii, cum ar fi jucării, perne sau pături. Oricât de mare ar fi tentația de a înfrumuseța pătuțul, ține cont de faptul că orice fel de accesoriu poate deveni un pericol pentru nou-născut. Fiind foarte mic, bebelușul nu are capacitatea de a se mișca cu ușurință, astfel încât orice obiect poate provoca sufocarea bebelușului.

Cum faci patul pentru bebeluș:

  • Husa pentru protecția saltelei

Pentru a proteja salteaua de murdărie, husa este o alegere ideală. Cu o astfel de protecție vei reuși fără efort să extinzi capacitatea de utilizare a saltelei și să păstrezi pătuțul curat mai mult timp și cu mai puțin efort. Este important ca husa aleasă să fie compatibilă cu salteaua din punct de vedere al dimensiunii. Pentru o protecție sporită, alege husele impermeabile, deoarece acestea vor împiedica lichidele să ajungă la saltea.

  • Cearșaf pat

Deasupra husei de protecție a saltelei vei așeza un cearșaf de dimensiunea potrivită. Alege întotdeauna așternuturi din țesături naturale, cum ar fi bumbacul. Nu doar că acestea sunt mult mai plăcute la atingere, dar sunt, în același timp, mult mai ușor de utilizat.

  • Pătură sau sac de dormit?

Păturica

Dintotdeauna bebelușii au fost acoperiți de o păturică moale. În timp ce așternutul ar trebui să fie din bumbac, pătura pentru pătuț poate varia în ceea ce privește țesătura. Atâta timp cât materialul este respirabil și din fibre cât mai naturale, este ok. Vara alege bumbacul, deoarece acesta asigură o temperatură confortabilă în lunile mai calde. Iarna poți oferi căldură suplimentară folosind o pătură de lână peste un așternut de bumbac.  

Cu toate acestea, este extrem de important să ai în vedere anumite aspecte legate de siguranță. Sigur, vrem ca pătuțul să fie cât mai frumos, însă în ceea ce privește obiectele pentru nou-născuți, conceptul de frumusețe nu este sinonim cu cel al siguranței. Astfel, chiar dacă păturica arată bine, analizează punctul fiecare situație în parte.

Este important să știi că bebelușiii nu au capacitatea de a-și regla singuri temperatura. Din păcat, una dintre cauzele morții subite în cazul bebelușilor este legată de supraîncălzirea lor. Din acest motiv, evită să îmbraci copilul prea gros, sau să îl acoperi cu o pătură prea groasă. Fața bebelușului trebuie să nu fie acoperită de nimic. Dacă vei considera necesar să învelești bebelușul, poți folosi un sac de dormit adecvat vârstei, îl poate înfășa lejer lăsând brațele afară sau îl poți înveli ancorând păturica de saltea pentru a nu putea fi înlăturată sau trasă peste cap.

Sacul de dormit

Pe de altă parte, poți alege varianta sacului de dormit, acesta fiind o variantă extrem de utilă. Pe de-o parte, menține o temperatură optimă, dar în același timp îl ține pe bebe în siguranță, nemaifiind cazul să te preocupi de riscuri legate de accidente. Când achiziționezi un sac de dormit, ține cont de anotimpuri. Pentru iarnă ai la dispoziție saci de dormit cu mâneci care sunt dintr-un material mai gros. Pentru vară poți alege saci de dormit fără mâneci, dintr-un material mai subțire și mai ușor.

Fără pernă în primii doi ani de viață! Bebelușii nu ai nevoie de o pernă, oricât de mică și drăguță ar fi una.

Cea mai bună poziție de somn

Așează întotdeauna bebelușul pe spate în pătuț, așa cum recomandă toți specialiștii.  Poziționarea pe burtă sau pe o parte sunt contraindicate, ambele ducând la o creștere a riscului de deces în timpul somnului.

În cazul în care este în plin proces de decorare a camerei bebelușului, te așteptăm în magazinul online BeKid pentru a alege toate elementele necesare pregătirii pătuțului copilului!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close