Săptămâna 27 de sarcină

DE REŢINUT!

Majoritatea bebelușilor de această vârstă, inclusiv al tău, preferă să stea într-o poziție ușor ondulată în interiorul uterului, mai exact în acea „poziție fetală” despre care probabil că ai auzit deja (foarte comodă, de altfel).

Ia-ți rămas bun de la cel de-al doilea trimestru de sarcină! Săptămâna viitoare vei intra oficial în al treilea trimestru.

La 27 de săptămâni de sarcină, bebelușul este ocupat să construiască noi conexiuni neuronale și să practice mișcările musculare necesare pentru respirație. Între timp, tu poți începe amenajarea camerei copilului și te poți ocupa de alegerea unui medic pediatru.

Dezvoltarea copilului la 27 săptămâni

Bebe crește! Acum, cel mic are aproximativ 34,7 centimetri și puțin peste 1000 de grame (da, a depășit un kilogram!). Majoritatea bebelușilor de această vârstă, inclusiv al tău, preferă să stea într-o poziție ușor ondulată în interiorul uterului, mai exact în acea „poziție fetală” despre care probabil că ai auzit deja (foarte comodă, de altfel).

Creierul fătului  este acum mai activ ca niciodată. Neuronii și sinapsele reușesc acum să dezvolte un sistem de conexiuni complexe în zonele creierului.

Plămânii continuă să se maturizeze și se pregătesc de zor pentru prima gură de aer. Momentan, cel mic exersează respirația cu lichid amniotic, un exercițiu important al procesului de dezvoltare pulmonară.

Vești importante! Acum bebelușul ar putea recunoaște nu doar vocea ta, ci și cea a partenerului tău. Auzul se dezvoltă pe măsură ce rețeaua de nervi auditivi se maturizează. Cu toate acestea, sunetele pe care bebe le aude acum sunt  înăbușite datorită învelișului cremos de vernix care le acoperă.

Papile gustative ale micuțului sunt atât de dezvoltate, încât acesta poate face diferența dintre gustul lichidului amniotic și cel al alimentelor pe care tu le ingerezi. Poți încerca un test. Dacă  mănânci ceva ușor mai picant, cel mic ar putea răspunde cu un sughiț. De reținut faptul că este nevoie de aproximativ 2 ore ca mâncarea să ajungă la bebeluș. Deși sughițul, asemănător pentru tine cu un spasm al burții, poate părea un disconfort pentru bebeluș, acesta nu este deloc stresat, așa că nu e cazul să te îngrijorezi.

   Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 13 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 27

Apropierea trimestrului 3 vine de regulă cu un set nou de simptome, unele din ele nu foarte plăcute. În această săptămână s-ar putea să observi o creștere semnificativă a sânilor și apariția de (noi) hemoroizi, iar răspunzători pentru aceste schimbări sunt (așa cum probabil te așteptai) hormonii sarcinii.

Creșterea sânilor. Creșterea sănătoasă în greutate este o etapă necesară a sarcinii. O parte din greutatea adăugată este rezultatul creșterii bebelușului, a placentei, a lichidului amniotic și a uterului. Tot sângele suplimentar pe care îl produce corpul tău și apa reținută joacă, de asemenea, un rol în creșterea în greutate. În mod similar, sânii reprezintă o greutate suplimentară adăugată corpului tău.

În mod normal, dimensiunea bustului este determinată de cantitatea de țesut adipos din sân. Când ești gravidă, țesutul care produce lapte este în creștere, motiv pentru care dimensiunea și greutatea sânilor se modifică.

Hemoroizii. Hemoroizii sunt foarte frecvenți în această etapă a sarcinii, afectând între 25% și 35% dintre femeile însărcinate. Constipația (un alt simptom obișnuit în timpul sarcinii), împreună cu creșterea presiunii cauzate de creșterea uterului duce la umflarea venelor. Hemoroizii pot provoca senzații de mâncărime, arsură sau pot genera sângerări.  

Știai că? 💭

Tăticul poate auzi bătăile inimii bebelușului? Tot ce e nevoie să facă este să pună urechea pe abdomenul mamei. Merită să încercați!

Sfaturi pentru mama

Hidratează-te pe toată durata zilei.

Crește aportul de apă în timpul zilei și încearcă să îl scazi pe măsură ce se apropie ora de culcare, astfel încât să nu fii nevoită să îți întrerupi somnul foarte des cu vizite la baie.

Pune siguranța pe primul loc!

Ai în vedere faptul că pe măsură ce te apropii de finalul sarcinii, bebe poate decide oricând să părăsească burtica. Nu te îngrijora, sarcinile premature nu sunt foarte frecvente. Este însă precaut să ai în vedere și această posibilitate. Din această perspectivă, niciodată nu este prea devreme pentru a echipa casa cu toate cele necesare. Există multe lucruri la care să te gândești și este cel mai bine să o faci acum acum, când încă ai timp la dispoziție.

Ai grijă de sânii tăi!

Sânii mai mari și mai grei pot fi inconfortabili și pot duce la dureri de spate. Pentru a reduce disconfortul, ia în calcul următoarele variante:

  • Asigură-te că porți sutiene confortabile, cu o bună susținere, care se potrivesc formei și mărimii bustului.
  • Încearcă să porți un sutien sport (bustieră), în cazul în care sânii te incomodează pe timpul nopții.
  • Discută cu medicul în cazul în care te îngrijorează modificările apărute la nivelul sânilor.

Acordă atenție hemoroizilor

Pe măsură ce sarcina progresează și burtica devine mai mare și mai grea, hemoroizii ar putea deveni o reală problemă. Iată câteva modalități de a ușura disconfortul:

  • Evită să stai în picioare pentru perioade lungi de timp.
  • Consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi grâul integral, inul, fructele cu piele, legumele, orezul brun și lintea, acestea susținând un tranzit intestinal normal.
  • Bea multă apă pentru a evita constipația.
  • Discută cu medicul tău despre soluții pentru ameliorarea senzațiilor de mâncărime și a durerii.

Check-list pentru săptămâna 27

🗸 Consumă mese sănătoase și alimente bogate în fibre.

🗸 Hidratează-te.

🗸 Alege sutiene confortabile, cu o bună susținere.

🗸 Documentează-te despre scaunele auto potrivite pentru nou născuți.

🗸 Caută pătuțul perfect pentru camera copilului tău.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic 

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close