Bebe la 2 săptămâni: Hrănește-mă, mami!

DE REŢINUT!

La vârsta de 2 săptămâni, bebelușul va experimenta, cel mai probabil, primul dintre numeroasele puseuri de creștere, așa că pregătește-te pentru un nou-născut mai exigent, mai înfometat, dar totuși adorabil.

Știai că?

Majoritatea bebelușilor cu pielea mai deschisă la culoare se nasc cu ochii albaștri, iar majoritatea bebelușilor cu pielea mai închisă au ochii căprui închis.

La vârsta de 2 săptămâni, bebelușul va experimenta, cel mai probabil, primul dintre numeroasele puseuri de creștere, așa că pregătește-te pentru un nou-născut mai exigent, mai înfometat, dar totuși adorabil. Dacă ai probleme cu hrănirea bebelușului sau nu te descurci cu alăptare, ia legătura cu medicul pediatru.

Somnul bebelușului este destul de neregulat în această perioadă, așa că tot ce poți să faci este te adaptezi la ritmul său, să încerci să te odihnești și să ceri ajutorul apropiaților atunci când simți că nu mai faci față. E important să ai grijă de tine deoarece ești încă în perioada de recuperare.

Iată cu ce te va surprinde bebelușul tău în a 2 a sa săptămână de viață.

Dezvoltarea bebelușului de 2 săptămâni

S-ar putea să pară că bebe nu face prea multe zilele astea, mănâncă, doarme și cere schimbarea scutecului.

Dar, de fapt, cel mic își folosește mult creierul, studiază atent împrejurimile, atât cât poate, într-o stare de somnolență accentuată. Dacă îl urmărești cu atenție, vei putea observa diferite stări de spirit ale copilului.

Deși bebelușul tău pare un nou-născut neajutorat, acesta face de fapt mulți pași în dezvoltarea sa în această săptămână, între care, poate cel mai important, dezvoltarea simțului vizual.

Este prea devreme pentru a ști cu siguranță ce culoare vor avea în final ochii pruncului. Culoarea adevărată a ochilor unui bebeluș se conturează pe deplin undeva între 6 și 9 luni și poate continua să se schimbe până la sfârșitul celui de-al treilea an de viață.

Majoritatea bebelușilor și-au recăpătat sau și-au depășit greutatea de la naștere în primele 10 până la 14 zile de viață, indiferent dacă hrana provine din sân sau din biberon. Asigură-te că hrănești copilul la fiecare două-trei ore, astfel încât acesta să primească toate resursele necesare creșterii armonioase.

Postpartum: mama și bebe

Dificultăți la alăptare?

Dacă alăptezi, este posibil să observi că ai o cantitate redusă de lapte. De regulă, oferta este dictată de cerere. Mai exact, dacă bebelușul nu pare că solicită lapte, atunci nici sânii tăi nu vor fi cei mai generoși. Cauzele cele mai frecvente sunt:

Mese rare. Extinderea timpului dintre mese (până la patru ore, de exemplu) poate fi mai ușoară pentru o mamă proaspătă, dar poate însemna că sânii nu vor fi stimulați suficient de des pentru a produce o cantitate adecvată de lapte.

Perioade scurte de alăptare. Dacă întrerupi ședințele de alăptare (de exemplu, cinci minute pe fiecare sân), nu numai că bebelușul nu va obține laptele mai gras (și cel mai hrănitor), dar sânii nu vor fi suficient de drenați. Și fără o golire suficientă, nu vor fi stimulați să producă mai mult.

Utilizarea suzetei. Pentru unii bebeluși, timpul petrecut sugând suzeta înseamnă mai puțin timp sau o dorință mai mică pentru alăptare, ceea ce înseamnă o producție mai mică de lapte.

Bebeluș tău suge degetul mare?

Este perfect firesc ca nou-născuții să sugă degetul mare cu degetul mare. Iată de ce:

  • Bebelușii se nasc cu instinctul de a suge. Suptul este un reflex normal pentru ei. Așadar, este cu siguranță un lucru bun faptul că bebelușul tău și-a dat seama care sunt primii pași prin care se poate hrăni.
  • Suptul îl calmează pe bebeluș. Cel mic are nevoie de supt „non-nutritiv”, aceasta fiind o activitate extrem de relaxantă pentru el. Este motivul pentru care sunt folosite suzetele.

Fontanelele sau punctele moi

Sigur ai observat faptul că pe capul bebelușului există unele zone moi. Acestea se numesc fontanele și sunt perfect normale. Zonele moi ale craniului au două scopuri importante: în primul rând, au ajutat craniul sugarului să se adapteze astfel încât să poată traversa canalul de naștere și, în al doilea rând, lasă loc creierului copilului să crească (foarte mult) în primul an de viață.

Deși este întotdeauna recomandată protejarea capului bebelușului, vestea bună este că acesta este mult mai puțin fragil decât pare. Aceste pete moi sunt acoperite de membrane puternice care fac o treabă excelentă în a proteja creierului. Există totuși două semne (rare) de probleme: o zonă deprimat ar putea fi un simptom al deshidratării, iar una bombată constant ar putea indica presiune asupra creierului. În ambele cazuri, contactează medicul bebelușului.

Hrănirea cu biberonul

Dacă îți hrănești bebelușul cu ajutorul unui biberon, e important să ai în vedere următoarele aspecte:

  • Asigură-te că ai întotdeauna câteva sticle cu lapte în frigider, ca o rezervă pentru momentele în care bebe este foarte flămând.
  •  Sterilizează biberonul și sticlele înainte de utilizare.

Hrănește-te și tu corespunzător

Mănâncă nuci. Cel mai probabil, ești destul de epuizată în această perioadă, iar nucile au marele avantaj de a fi o adevărată sursă de energie. Proteinele, fibrele și grăsimile sănătoase conținute de nuci le o armă excelentă în combaterea oboselii. În funcție de preferințe, poți suplimenta cu migdale, caju sau fistic.

Combate constipația

Constipația este extrem de frecventă în rândul proaspetelor mămici. Pentru a o combate, poți încerca următoarele metode.

  • Consumă cereale bogate în fibre. Optează pentru cereale integrale, pâine, orez brun sau orice alimente care conțin tărâțe sau semințe de in.
  • Adaugă în alimentația ta stafide, smochine, caise uscate și prune uscate. Amestecă fructele uscate cu nuci pentru a spori aportul de omega-3.
  • Consumă legume și fructe proaspete, cu tot cu piele.
  • Evită alimentele rafinate, cum ar fi orezul alb și pâinea albă, și alegeți boabele (întregi).
  • Bea cel puțin opt pahare de apă pe zi. Sucurile de legume și fructe pot ajuta, de asemenea – în special suc de prune.

Dacă niciunul dintre trucurile de mai sus nu funcționează, adresează-te medicului pentru despre administrarea unor suplimente cu fibre.  

Ne vedem în săptămâna 3 cu alte surprize!

Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența ta din primele săptămâni de după naștere!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close