Cu ce îmbrăcăm bebelușul noaptea?

DE REŢINUT!

E nevoie să ai în vedere faptul că odată ce bebelușul începe să se rostogolească, este timpul să renunți la înfășare, deoarece nu mai este considerată o opțiune sigură. Bebelușul poate trece la o pătură ușoară.

Cum ar trebui să-ți îmbraci copilul pentru somn? Deși pare o întrebare simplă, orice proaspăt părinte știe că până și cele mai banale situații trebuie tratate cu maximă atenție pentru a evita consecințe neplăcute.

Așadar, pînă și ceva atât de comun precum alegerea pijamalelor poate da bătăi de cap. Din fericire, cu puțină documentare vei trece cu brio peste astfel de situații. Avem pentru tine câteva îndrumări simple, care sperăm că te vor ajuta.

Regulile de bază

Poate că ai auzit deja de regula potrivit căreia este nevoie să îmbraci bebelușul cu un strat mai mult decât porți tu. Acest lucru înseamnă că un bebeluș nu ar trebui să doarmă dezbrăcat și acoperit cu un cearșaf sau o pătură. În general, ar trebui să fie suficient o pijama din bumbac din două piese sau un pantalon plus o învelitoare de muselină.

Această regulă este însă doar vârful aisbergului. Va fi nevoie ai în vedere și de temperatura din cameră. În mod ideal, aceasta se va încadra undeva în intervalul 20-22 grade Celsius. Așadar, dacă în cameră este mai cald sau mai răcoare, va trebuie să ajustezi corespunzător vestimentația de noapte a copilului.

Cu toate acestea, evită să îmbraci copilul prea gros. Chiar dacă bunicii și părinții noștri erau tentați să îmbrace bebelușii cât mai gros, pericolul supraîncălzirii este real și este direct legat sindromul morții subite a sugarului (SIDS). În timp ce acest pericol este cel mai pronunțat până la vârsta de 6 luni, rămâne o preocupare și în cazul bebelușilor mai mici sau mai mari.

Un termostat sau un termometru de interior te pot ajuta să determini tipul de pijama care va fi cel mai potrivit pentru bebeluș. Pe lângă asta, este nevoie să ai încredere în instinctul tău. Practic, dacă te simți bine în propriile pijamale de bumbac, este posibil ca și bebelușul că fie confortabil.

Înfășăm sau nu bebelușii?

Nou-născuții reacționează bine, în general, la înfășare. Tehnica de înfășare confortabilă poate ajuta copiii mici să se simtă în siguranță și liniștiți, ca pe vremea când se odihneau în uter. Un material din bumbac sau muselină este o alegere bună, deoarece ambele sunt ușoare și oferă o flexibilitate largă pentru înfășare ușoară. Părinții care consideră că nu sunt suficient de îndemânatici pentru a înfășa copilul pot alege un sac de dormit.

E nevoie să ai în vedere faptul că odată ce bebelușul începe să se rostogolească, este timpul să renunți la înfășare, deoarece nu mai este considerată o opțiune sigură. Bebelușul poate trece la o pătură ușoară.  

În nopțile calde de vară, alege pentru bebelușul tău o piesă basic din bumbac, cu mâneci scurte sau un sac de dormit stratificat.

Pe de altă parte, în anotimpul rece este nevoie să îl pregătești corespunzător pe bebeluș. Poți alege fie o pijama confortabilă, fie un sac de dormit din bumbac standard sau microfleece.

Accesoriile de tipul căciulițelor nu sunt recomandate pentru somn. De altfel, este important să eviți toate articolele mici care pot aluneca în timpul nopții și le pot acoperi căile respiratorii. În plus, datorită capacității de a-și regla temperatura, o căciulă ar putea duce la supraîncălzirea copilului.

Funcționalitatea în detrimentul modei

Cel mai probabil va trebui să schimbi scutecul o dată sau de mai multe ori pe parcursul nopții în prima etapă a vieții copilului. Nimănui nu îi va face plăcere să depună efort la 3 dimineata pentru desfacerea unor nasturi dificili, motiv pentru care e recomandabil să alegi articole vestimentare cu nasturi sau fermoare plasate strategic, astfel încât întregul proces să fie cât mai ușor și rapid. Acest lucru va fi util atât pentru tine, cât și pentru bebeluș.

De unde știi dacă bebelușul tău se simte bine în hăinuțele sale?

Având în vedere că bebelușii nu pot vorbi, este nevoie să înveți să decodezi semnalele pe care micuțul ți le transmite.

Dacă bebe este hrănit și schimbat, dar totuși pare necăjit, este posibil ca de vină să fie vestimentația sa. Desigur, există și câteva alte indicii. Transpirația, erupția cutanată, părul umed, obrajii roșii și respirația accelerată sunt câteva semne că un copil se poate supraîncălzi. Reține că extremitățile unui bebeluș ar putea rămâne reci la atingere, deoarece sistemul lor circulator mic se dezvoltă încă.

Când ai dubii, atinge pielea de pe gâtul, burtica sau pieptul bebelușului. Dacă aceste zone sunt fierbinți sau transpirate, va trebui să iei măsuri imediate pentru a le răcori. Nu uita, supraîncălzirea poate avea consecințe grave, deci este obligatoriu să reduci temperatura din cameră și/sau să îndepărtezi un strat de haine.

Chiar dacă supraîncălzirea este cea mai mare preocupare, nu trebuie să treci în cealaltă extremă și să lași copilul în frig. Dacă observi că mâinile și picioarele bebelușului au o nuanță albăstruie, acesta ar putea fi un semn clar că cel mic are nevoie de mai multă căldură.

Întotdeauna ia în considerare vârsta copilului

Desigur, va trebui să adaptezi condițiile de somn pe măsură ce copilul crește. Ceea ce a funcționat la 3 luni s-ar putea să nu funcționeze la 6 luni și lucrurile vor continua să evolueze pe măsură ce bebelușul se maturizează.

De exemplu, s-ar putea să trebuiască să renunți la sacii de dormit atunci când copilul reușește să se ridice singur în șezut sau în picioare. Când bebelușul atinge vârsta de 12 luni, ai putea să adaugi o păturică. Acestea fiind spuse, e important de reținut că fiecare decizie trebuie luată cu grijă, iar dacă ai dubii sau neclarități, întotdeauna cere sfatul medicului pediatru.

Dacă ai nevoie de haine pentru bebelușul tău, te așteptăm în magazinul online BeKid cu o gamă generoasă de produse.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close